OŠ Mežica je v četrtek, 23. februarja, gostila 33. Medobčinski otroški parlament Mežiške doline. Dogodka, ki je potekal v Mali dvorani Narodnega doma v Mežici, so se udeležili učenci OŠ Mežica, OŠ Črna na Koroškem, OŠ Fanja Goloba Prevalje ter ravenskih šol Prežihovega Voranca, Juričevega Drejčka in Koroških jeklarjev.

OŠ Mežica so zastopali Vita Čeh in Lenart Skudnik (oba 9. b) ter Mila Prevorčič in Tina Hribernik (obe 8. a)

Osrednja tema letošnjega dogodka je bila »Duševno zdravje otrok in mladih«, ki je bila razdeljena na 4 podteme. Debaterji so bili z naključnim žrebom razdeljeni v štiri skupine in vsaka je v osrednjem delu dogodka pripravila vsebinska izhodišča. Po predstavitvi teh izhodišč se je razvila moderirana debata.

Mnenja mladih so poslušali tudi ravnatelji OŠ Mežice, OŠ Črna na Koroškem in OŠ Koroški jeklarji ter županja Občine Črna na Koroškem in župan Občine Mežica. Obiskovalci so se strinjali, da je dogodek presegel najvišja pričakovanja. Mladi so izrazili številna mnenja, predloge in poglede na zelo aktualne tematike. V svojih vidikih so bili kritični, inovativni, pokazali so veliko razgledanosti ter znanja. Debata je potekala na visokem nivoju dialoga.

Ob zaključku dogodka so zbrani izvedli glasovanje, s katerim so določili 8 debaterjev, ki se bodo 7. marca udeležili regijskega dogodka na Ravnah na Koroškem. Tam se bodo srečali z vrstniki Dravske in Mislinjske doline. OŠ Mežica bosta zastopali Mila Prevorčič in Vita Čeh.

 

prof. Borut Iršič
mentor Šolske skupnosti OŠ Mežica