Letošnje leto sodelujemo tudi v projektu Turizem in vrtec. S Turistično kmetijo Kajžar smo se dogovorili, da bi skupaj ustvarili nov prehranski izdelek, ki bi lahko služil tudi kot kulinarična promocija našega kraja. In ker na vsem poznani kmetiji pridelujejo zelo okusen med, je ta postal bistvo naše slaščice – medene lizike.

Ker pa smo se morali naprej podučiti o izdelavi slaščic, smo se v aprilu odpravili na prav poseben izlet. Pot nas je z avtobusom popeljala do Slovenj Gradca, kjer nas je v Medenem raju podjetja Perger zelo prisrčno sprejel in pozdravil g. Hrabro. Pokazal nam je muzej njihovih izdelkov, predstavil družinsko tradicijo izdelovanja slaščic in medenjakov. Seveda smo lahko njihove slastne dobrote tudi okušali. Ker pa v vrtcu radi združimo prijetno s koristnim, smo si ob koncu izleta privoščili še kosilo in aktivno druženje ter zabavo v Safari parku.

Dva dni po poučnem izletu smo se peš odpravili do kmetije Kajžar. Prijazno sta nas sprejela Urška in Tilen, nam razkazala okolico, lovsko sobo, opazovali smo živali in eno izmed njih, majhno ovčko, tudi nahranili. V spremstvu gospodarja Gustija smo si pobliže ogledali tudi čebelnjak in panje. Tako smo iz prve roke ugotovili kje nastaja med, nato pa smo se s pomočjo Urške lotili izdelave medenih lizik. Vsak otrok je sodeloval pri izdelavi lastne lizike, okušali smo nastale sladice in se na koncu okrepčali še z domačim sokom iz jagod in medu. Hvala družini iz kmetije Kajžar za krasno izkušnjo in sodelovanje!

Otroci z Evo, Nino, Marjanco in Matejo.