O pomenu zajtrkovanja se v zadnjih letih veliko govori. V vrtcih in osnovnih šolah poteka projekt “Tradicionalni slovenski zajtrk”, ki smo ga do sedaj obeležili vsako leto, letos pa to žal v takšni obliki ne bo mogoče. Kljub temu pa vas spodbujamo, da si ga v petek, 20. novembra 2020 pripravite sami. Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Pomen zajtrka

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je prav zajtrk tisti obrok, ki ga več kot polovica Slovencev najraje izpusti iz vsakodnevnega prehranjevanja. In zakaj je pravzaprav naš prvi obrok v dnevu tako pomemben?

1 Telesu zagotovi energijo za normalen začetek dneva
Energijo, potrebno za dober začetek dneva in za normalno delovanje našega telesa, si zagotovimo z zajtrkom, s katerim naj bi zaužili med 15 in 25 odstotki vse potrebne dnevne energije.

2 Pripomore k boljšim miselnim sposobnostim
Zajtrkovanje naj bi imelo pozitivni učinek na pomnjenje, reševanje zapletenih nalog, logično sklepanje, zbranost in kreativnost. Za osnovnošolce, dijake in študente, seveda pa tudi za zaposlene, je zato pomembno, da zjutraj zaužijejo konkreten obrok, da bodo lahko produktivni vse do malice.

3 Izboljša dnevni vnos hranil in telesno aktivnost
Najpogostejša izbira tistih, ki zajtrkujejo, so kosmiči, mlečni izdelki, žita, jajca in sadje, torej živila, bogata z vitamini in minerali. Tako že z zajtrkom zaužijemo pomembna hranila, kar izboljša našo dnevno bilanco vnosa hranil. Tisti, ki zajtrkujejo, so tudi bolj telesno aktivni, saj čutijo manj utrujenosti in imajo čez dan več energije.

4 Pozitivno deluje na imunski sistem
Z uživanjem zajtrka v telo vnesemo glukozo, ki zavira izločanje kortizola iz nadledvične žleze. Tako znižamo krvni tlak in predvsem omogočimo našemu imunskemu sistemu normalno delovanje.

5 Izboljša tako fizično kot tudi psihično zdravje
Z zajtrkom telo prejme potrebno glukozo in tako zniža raven kortizola v krvi. Posledično smo boljše volje, imamo več energije in dojemamo situacije manj stresno.

6 Ljudje, ki jedo zajtrk, so v povprečju vitkejši
Z nedavno izvedenimi študijami, s katerimi so preučevali vpliv izpuščanja zajtrka na telesno maso pri evropskih otrocih in mladostnikih, so ugotovili, da imajo tisti, ki redno zajtrkujejo, v povprečju nižji indeks telesne mase (ITM) in manjšo možnost, da bi imeli v življenju težave zaradi prekomerne telesne teže ali debelosti

O pomenu zajtrka v naši prehrani, si lahko prebereš tudi na spodnjih dveh povezavah.

Spodaj pa imaš še recept za kakovosten zajtrk-

PRIPRAVI SI GA in DOBER TEK!

https://skupnost.sio.si/mod/resource/view.php?id=265632

https://skupnost.sio.si/mod/resource/view.php?id=265075

Preprosta in hranljiva bananina omleta za zajtrk

 

Potrebujemo:

  • 1 zrelo banano
  • 40 g mletih ovsenih kosmičev
  • 1 jajce
  • olje

Banano z vilico pretlačimo in dodamo jajce, dobro premešamo. Dodamo ovsene kosmiče in pustimo počivati 5 minut, da se sestavine povežejo. V ponvi segrejemo malo kakovostnega olja (repično, olivno, sončnično) in iz mase spečemo dve debelejši omleti. Omleto pečemo pokrito, na eni strani tri minute in na drugi dve minuti. Namaz ni potreben, saj je omleta sama po sebi dovolj sladka zaradi banane.

Hranilna vrednost obroka: 350 kcal, 15 g beljakovin, 13 g maščob in 42 g ogljikovih hidratov, od tega 16 g sladkorja in 6 g vlaknin.