Tradicionalni slovenski zajtrk ni zgolj obrok, temveč nosi pomembno pedagoško noto, saj otroke uči o pomenu zdravih prehranskih navad ter odgovornega odnosa do hrane in okolja. Zajema vse vidike prenovljenih prehranskih smernic v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki so vstopile v veljavo to šolsko leto. Njihov glavni cilj je zagotoviti otrokom pestro, mešano in kakovostno prehrano, ki ustreza njihovim potrebam. Smernice izpostavljajo pomen trajnostnega prehranjevanja in pomen uživanja lokalno pridelane hrane, kar je ključnega pomena za trajnostni razvoj ter ohranjanje domačega kmetijstva.
Ključnega pomena je zavedanje, da še tako skrbno načrtovan in pripravljen obrok ne doseže svojega namena, če ga otrok odklanja.
In prav s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom podpiramo oba vidika – zdravstvenega in vzgojnega, ki se tudi lepo prepletata in dopolnjujeta v prenovljenih prehranskih smernicah.
Mi jim sledimo tudi v Vrtcu Mežica, predvsem pa letošnji rdeči niti programa Zdravje v vrtcu, ki se glasi:
»Jem zdravo, spoštujem hrano in varujem naravo«.